Odchudzanie, ale w jaki sposób się to dzieje?
Odchudzanie jako proces występuje, gdy ilość spożywanych kalorii jest mniejsza od liczby ich zapotrzebowania dla organizmu. Dochodzi wtedy do utraty masy ciała. Deficyt powinien być dobrany z rozwagą, ponieważ jego zbyt duża wartość może spowodować problemy zdrowotne.
Prawidłowo dobrany deficyt kaloryczny zależy od obecnej masy ciała i powinien mieścić się między 300, a 600 kcal, co pozwoli na stopniowe oraz zdrowe odchudzanie. Zrobić analizę składu ciała można za pomocą technologii bioimpedancji elektrycznej.

Wpływ deficytu kalorycznego na organizm
W momencie stosowania diety odchudzającej, która opiera się na deficycie kalorycznym organizm zaczyna pobierać potrzebną do życia energię z zgromadzonej tkanki tłuszczowej (odchudzanie).
Dużą rolę podczas tego procesu odgrywa nasz układ hormonalny. Zmniejsza się ilość leptyny, która produkowana jest przez tkankę tłuszczową i odpowiada za hamowanie apetytu poprzez zwiększone odczuwanie sytości. Zwiększa się z kolei stężenie hormonu greliny, produkowanej w żołądku i nazywaną “hormonem głodu”.
W wyniku prawidłowo stosowanej diety redukcyjnej dochodzi do korzystnych zmian jakimi są: poprawa profilu lipidowego, czyli zmniejszenie ilości “złego cholesterolu” (frakcji LDL oraz triglicerydów, przy równoczesnym wzroście “dobrego cholesterolu” (frakcji HDL). Obniża się także stężenie glukozy we krwi, poprawia się wrażliwość tkanek na insulinę oraz obniża się ciśnienie tętnicze.
Zatrzymywanie wody w organizmie
Warto zauważyć, że źle dobrana dieta, deficyt kaloryczny lub suplementacja mogą spowodować zatrzymywanie się wody w organizmie, czego skutkiem będą opuchnięte kończyny oraz złe samopoczucie.
Dlatego często podczas odchudzania pierwsze stracone kilogramy to ubytek wody z organizmu. Dziennie możemy jej stracić nawet do 2,5 kg. Niestety tkanka tłuszczowa nie znika tak szybko jak woda.
Początkowy szybki ubytek masy ciała często związany jest z początkową utratą wody, a dopiero po pewnym czasie zauważamy ubytek tkanki tłuszczowej, co jest procesem dużo wolniejszym i wymagającym większej pracy ze strony osoby stosującej dietę redukcyjną.
Przyczyny zatrzymywania wody w organizmie
- Wahania hormonalne
- Nadmiar soli w spożywanych posiłkach
- Zbyt niska aktywność fizyczna
- Przyjmowane leki
- Zbyt niskie spożycie płynów
- Wysokie spożycie alkoholu
- Niektóre choroby
- Palenie papierosów

Dieta – rodzaje redukcji
Wśród diet redukcyjnych możemy wyróżnić następujące:
- Dieta niskoenergetyczna
- Dieta bardzo nisko energetyczna
- Dieta o niskim indeksie glikemicznym
- Dieta białkowo-tłuszczowa
- Dieta niskoenergetyczna
- Opis: Dieta niskoenergetyczna polega na ograniczeniu dziennego spożycia kalorii w celu osiągnięcia deficytu energetycznego, który prowadzi do utraty masy ciała. Kaloryczność tej diety zwykle waha się między 1200 a 1600 kcal dziennie, ale może być dostosowana indywidualnie w zależności od potrzeb i celów odchudzania.
- Zasady: Osoba stosująca taką dietę koncentruje się na spożywaniu niskokalorycznych, ale odżywczych produktów, takich jak owoce, warzywa, chude mięso, ryby i pełnoziarniste produkty zbożowe, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnym ograniczeniu ilości spożywanych kalorii.
- Zalety: Może prowadzić do stopniowej i stabilnej utraty wagi; poprawia ogólne zdrowie przez ograniczenie kalorii, jednocześnie zachęcając do zdrowego odżywiania.
- Wady: Może być trudna do podtrzymania długoterminowo; zbyt niska ilość kalorii może prowadzić do niedoborów żywieniowych i zmniejszenia metabolizmu.
- Dieta bardzo nisko energetyczna (VLED)
- Opis: To ekstremalna forma diety niskoenergetycznej, gdzie dzienne spożycie kalorii jest bardzo niskie, zwykle poniżej 800 kcal. Dieta ta często opiera się na specjalnie przygotowanych produktach zastępujących posiłki, takich jak koktajle, bary, zupy, które dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych przy minimalnej ilości kalorii.
- Zasady: Stosowanie tej diety zazwyczaj odbywa się pod ścisłym nadzorem medycznym, ponieważ ograniczenie kaloryczne jest znaczne i może prowadzić do szybkiej utraty wagi.
- Zalety: Szybka utrata masy ciała; może być korzystna w przypadkach klinicznych, takich jak przygotowanie do operacji bariatrycznej.
- Wady: Trudna do utrzymania długoterminowo; ryzyko efektów ubocznych i komplikacji zdrowotnych, w tym niedoborów składników odżywczych.
- Dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG)
- Opis: Ta dieta opiera się na wyborze produktów spożywczych, które mają niski indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny mierzy, jak szybko pokarmy podnoszą poziom glukozy we krwi po spożyciu.
- Zasady: Skupia się na spożywaniu produktów, które powodują wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi, takich jak niektóre owoce, warzywa, pełne ziarna, orzechy i nasiona.
- Zalety: Może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą; może również wspierać długoterminową utratę wagi i zapobiegać chorobom serca.
- Wady: Skomplikowana w stosowaniu, ponieważ wymaga świadomego wyboru produktów na podstawie ich indeksu glikemicznego.
- Dieta białkowo-tłuszczowa
- Opis: Skupia się na wysokim spożyciu białka i tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów. Jest to popularna strategia odchudzająca, która podkreśla spożycie chude.
Każda z nich charakteryzuje się obecnością deficytu kalorycznego jednak opiera się na innym sposobie jego zastosowana oraz wykluczeniu odmiennych produktów z jadłospisu.